Αρχαία Ελάτρεια

Αξιοθέατα

Η αρχαία Ελάτρεια είναι ένας από τους οικισμούς που καταδεικνύει την ακμή της ευρύτερης περιοχής του Νομού Πρέβεζας στους ελληνιστικούς χρόνους και την παρουσία αποικιών των Ηλείων.

Οι αρχαιολόγοι πιθανολογούν πως στο χωριό-φάντασμα του Δήμου Πρέβεζας, τον Παλαιορόφορο (Παλιός Ωρωπός), ο οποίος σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος, στη θέση Κούλια στους πρόποδες του Ζαλόγγου, τα τμήματα αρχαίων τειχών και τα θεμέλια κτιρίων ανήκουν στην Αρχαία Ελάτρεια.

Αν και οι εκτιμήσεις των αρχαιολόγων μαρτυρούν πως στο σημείο υπήρχε ζωή από τις αρχές της 1η χιλιετία, τον 4-5ο αιώνα π.Χ., ο οικισμός οργανώθηκε και οχυρώθηκε με τείχος γνωρίζοντας μεγάλη ακμή κατά την ελληνιστική περίοδο.

Αποτελούσε ακόμη έναν οικισμό-φυλάκιο για τον έλεγχο των πλωτών εμπορικών οδών της περιοχής, του Αχέροντα και του Λούρου.

Η πόλη πέρασε στα χέρια των Μολοσσών και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους, κατά την παρουσία τους στην Ήπειρο.

Η Αρχαία Ελάτρεια παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον τόσο για τον πολιτισμό της περιοχής, όσο και για την αρχαιολογική σκαπάνη.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Η πρόσβαση γίνεται οδικώς μέσω της Ε.Ο. Πρέβεζας-Φιλιππιάδος (στροφή: Νέος Ωρωπός)

Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων υπάρχει ο οικισμός του Νέου Ωρωπού, όπου βρίσκει ο επισκέπτης καταστήματα εστίασης και καφέ, καθώς και φαρμακείο.

Η πόλη της Πρέβεζας απέχει 27 χιλιόμετρα και η κωμόπολη του Λούρου 6χλμ.

Newsletter
Visit Preveza και στο email σας! Κάντε εγγραφή