Νεκρομαντείο Αχέροντα

Αρχαιολογικοί χώροι & Μουσεία

Το πιο φημισμένο νεκρομαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου βρίσκεται κοντά στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας λίμνης, στο σημείο όπου ενώνονται τα ποτάμια του Άδη, ο Αχέροντας με τον Κωκυτό.

Το Νεκρομαντείο στο χωριό Μεσοπόταμος της δημοτικής ενότητας Φαναρίου του Δήμου Πάργας αποτελεί ένα μνημείο παγκόσμιας φήμης, για το πως οι Αρχαίοι αντιμετώπιζαν το θάνατο. Ένα μνημείο που αποτυπώνει το μύθο της κατάβασης των νεκρών στον Άδη, στον Κάτω Κόσμο, μέσω του ποταμού Αχέροντα και του πιο διάσημου βαρκάρη του κόσμου, μία διαδικασία που έδωσε παγκόσμια φήμη στον Αχέροντα μέσα από τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία, τη γλυπτική, την ποίηση.

Στο Νεκρομαντείο προσέτρεχαν οι πιστοί για να έρθουν μέσω μιας μυσταγωγικής διαδικασίας σε επαφή με φιλικά και συγγενικά πρόσωπα που δεν βρίσκονται στη ζωή.

Το Νεκρομαντείο βρίσκεται στις όχθες της αποξηραμένης λίμνης Αχερουσίας, “κοιτάζοντας” τον κάμπο του Φαναρίου στο σημείο όπου ενώνονται οι ποταμοί Αχέροντας και Κωκυτός. Είναι κτισμένο στην κορυφή ενός λόφου και έχει πολυγωνικό σχήμα. Αποτελεί ένα σύμπλεγμα κτιρίων και εγκαταστάσεων, πολυεπίπεδο, γεγονός που επιτείνει το μύθο του Νεκρομαντείου, διαθέτοντας σε ορισμένα σημεία του εντυπωσιακή ακουστική.

Στο χώρο υπάρχουν ευρήματα ανθρωπογενούς δραστηριότητας που χρονολογούνται στον 13ο-14ο αιώνα π.Χ. Τα υπολείμματα του Νεκρομαντείου που σώζονται σήμερα τοποθετούνται στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους (τέλη 4ου –αρχές 3ου αι.π.Χ.). Η πιο πρόσφατη επέμβαση στο χώρο έγινε τον 18ο αιώνα με την κατασκευή της Ι.Μ. Του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Το Νεκρομαντείο απέχει 42χλμ. από την πόλη της Πρέβεζας μέσω της Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας (θέση Μεσοπόταμος), 9 χλμ. από το Καναλάκι (έδρα του Δήμου Πάργας) και 20χλμ. από την πόλη της Πάργας.

Στο χωριό Μεσοπόταμος υπάρχουν καταστήματα εστίασης και καφέ, καθώς και φαρμακείο.

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βρίσκονται τα υπολείμματα της αρχαίας πόλης της Εφύρας.

Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με ένα μπάνιο στην παραλία Αλωνάκι Φαναρίου, που απέχει μόλις 5 χλμ.

 

Θερινό Ωράριο λειτουργίας

8:00 – 20:00, καθημερινά

Χειμερινό ωράριο λειτουργίας

08:30 –15:30, καθημερινά

Εισιτήρια
Εισιτήρια: 6 € (ολόκληρο), 3 € (μειωμένο)

τηλ. επικοινωνίας

2684041206

 

Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου

6 Μαρτίου – Μνήμη Μελίνας Μερκούρη

18 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα Μνημείων

18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)

28 Οκτωβρίου

 

Newsletter
Visit Preveza και στο email σας! Κάντε εγγραφή