Λίμνη Ζηρού

Αξιοθέατα

Η λίμνη Ζηρού, ή οποία αναφέρεται και ως λίμνη Ζηρός, βρίσκεται στα ανατολικά του νομού Πρέβεζας και αποτελεί ένα μνημείο της φύσης, που η ομορφιά του είναι εφάμιλλη λιμνών της κεντρικής Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής.

Στα δυτικά της υψώνονται τα Θεσπρωτικά όρη και πολύ κοντά στα ανατολικά της κυλάει ο ποταμός Λούρος με τον οποίο επικοινωνεί υπογείως. Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται ο περίφημος Κοκκινοπηλός, μια ομάδα λόφων από ερυθρό άργιλο μεγάλου γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Πιθανολογείται ότι η Λίμνη Ζηρού ήταν “σκεπαστή”, δηλαδή επρόκειτο για σπήλαιο, του οποίου η οροφή κατέρρευσε προ 10.000 ετών, σχηματίζοντας τη σημερινή λίμνη.

Με μήκος 900 μέτρα και πλάτος 600 η Λίμνη Ζηρού δημιουργεί έναν φυσικό “καθρέφτη” με τα νερά της, “μαγεύοντας” τον επισκέπτη μέσα σε ένα κατάφυτο δάσος από χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας, που συνθέτουν ένα καταπληκτικό σκηνικό ευεξίας, χαλάρωσης, δραστηριοτήτων και απόλαυσης του τοπίου. Η Λίμνη Ζηρού αποτελεί ένα ιδιότυπο πάρκο, που δε το δημιούργησε ο άνθρωπος, αλλά η ίδια η φύση.

Το όνομά της φέρεται να έχει σλάβικη προέλευση, αποδεικνύοντας την μεσαιωνική παρουσία διάφορων φυλών στην Ήπειρο και αναδεικνύοντας την ιστορικότητα της ευρύτερης περιοχής. Τα κτίρια της πρώην Παιδόπολης εξάλλου που βρίσκονται βόρεια της Λίμνης αποτελούν ανάμνηση μιας ταραγμένης χρονικής περιόδου του Ελληνισμού, που ήταν ο Εμφύλιος Πόλεμος.

Η Λίμνη αποτελεί αναπόσπαστη “σελίδα” του τοπικού “βιβλίου” της λαϊκής παράδοσης και λαογραφίας, καθώς χρησιμοποιείται ο μύθος δύο αδερφών κι ενός αγγέλου (παραπέμπει στα Σόδομα και τα Γόμορα) για να δικαιολογηθεί η δημιουργία τους, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο

Ιδανικό μέρος για ποδηλατάδα, πικ-νικ, πεζοπορία, χαλάρωση και άσκηση

Σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Φιλιππιάδας (μόλις 2χλμ.)

Στην ανατολική όχθη της Λίμνης υπάρχει εστιατόριο-καφέ με πανέμορφη θέα στη Λίμνη

Υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικών αθλητικών δραστηριοτήτων (canoe-cayak, τοξοβολία κ.α.)

Τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνεται το μουσικό-πολιτιστικό φεστιβάλ Zero Festival

Λειτουργεί στη Λίμνη Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Share:
Newsletter
Visit Preveza και στο email σας! Κάντε εγγραφή