Μνημείο Ζαλόγγου

Αξιοθέατα

Το μνημειακό σύμπλεγμα στην κορυφή του όρους Ζάλογγο στέκει αγέρωχο και μεταφέρει σε όλο τον κόσμο ένα παγκόσμιο μήνυμα θυσίας και ελευθερίας.

Ο διεθνής συμβολισμός της θυσίας των γυναικών στο Ζάλογγο, αποτελεί κέντρο ενδιαφέροντος για ιστορικούς, λογοτέχνες και πολιτικούς σε όλη την Υφήλιο, εμφανίζεται σε παγκόσμια αριστουργήματα της τέχνης και έχει κάνει την Πρέβεζα και το Σούλι γνωστά παγκοσμίως.

Το Μνημείο του Ζαλόγγου στέκει στην κορυφή του ομώνυμου όρους σε υψόμετρο 765 μέτρων. Εικονίζει επάνω σε μία λιθόχτιστη βάση, 4 γιγαντόσωμες αφαιρετικές μορφές των Σουλιωτισσών και έχει αναφορά στη θυσία του Ζαλόγγου. Το 1803 οι Σουλιώτισσες (περίπου 60 σε αριθμό σύμφωνα με ιστορικές πηγές) περικυκλωμένες στο Ζάλογγο από τον οθωμανικό στρατό, προτίμησαν να πέσουν μαζί με τα μωρά παιδιά τους στον γκρεμό και να θυσιαστούν, παρά να ζήσουν μία ζωή αιχμαλωσίας και ατίμωσης. Σύμφωνα με τον ιστορικό μύθο χόρευαν πριν πέσουν στον γκρεμό, κάτι που αποτύπωσε και εξύμνησε αργότερα και η παγκόσμια λογοτεχνία.

Ο διάσημος γλύπτης Γεώργιος Ζογγολόπουλος εργάστηκε για την κατασκευή του Μνημείου από το 1954 έως και το 1960. Τα εγκαίνια έγιναν στις 11 Ιουνίου 1961, παρουσία του βασιλιά Παύλου, της βασίλισσας Φρειδερίκης, των μητροπολιτών όλης της Ηπείρου και άλλων επισήμων.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Απέχει 28 χιλιόμετρα οδικώς από την πόλη της Πρέβεζας (πρόσβαση από την Ε.Ο. Αρχαγγέλου-Νεράιδας και διαμέσου της κοινότητας Καμαρίνας).

Η πρόσβαση με αυτοκίνητο γίνεται μέχρι την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου και ο επισκέπτης πρέπει να ανέβει στη συνέχεια 410 σκαλιά (15-20 λεπτά) για να φτάσει στο Μνημείο.

Η είσοδος στο Μνημείο είναι ελεύθερη.

Στα 200 μέτρα από το Μνημείο στην κορυφή υπάρχει η μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ ως θρησκευτικό αξιοθέατο.

Στην Καμαρίνα (απόσταση 3χλμ.) υπάρχουν καταστήματα εστίασης (καφενεία-ταβέρνες).

Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη στο Μνημείο του Ζαλόγγου με μία επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης.

Newsletter
Visit Preveza και στο email σας! Κάντε εγγραφή