Υπαίθριο Εθνογραφικό Μουσείο Φλάμπουρων – Σαρακατσάνικη Στάνη

Αξιοθέατα

Σε ένα καταπράσινο και ειδυλλιακό σημείο, στην Ε.Ο. Πρέβεζας-Ιωαννίνων στο ύψος του χωριού “Φλάμπουρα” στέκει ένα κομμάτι της λαογραφικής παράδοσης της Πρέβεζας που κρατιέται “ζωντανό” μέχρι και σήμερα.

Πρόκειται για το Υπαίθριο Εθνογραφικό Μουσείο Φλάμπουρων, όπου έχει διαμορφωθεί ειδικά και παρουσιάζεται η “Σαρακατσάνικη Στάνη στα χειμαδιά”, δηλαδή ένας πρότυπος παραδοσιακός οικισμός, που οδηγεί τον επισκέπτη σε ένα “ταξίδι πίσω στο χρόνο” στη λαογραφία, τα ήθη και τα έθιμα, τις οικοσυσκευές και τον καθημερινό τρόπο ζωή των Σαρακατσαναίων του Ν. Πρέβεζας.

Η παρουσία των Σαρακατσαναίων στο Ν. Πρέβεζας, καταγράφεται ήδη από τους πρώτους μήνες της ενσωμάτωσης της Ηπείρου στο επίσημο ελληνικό κράτος, το 1912-13. Οι νομάδες κτηνοτρόφοι εκείνης της εποχής, από τα ορεινά των Ιωαννίνων μετακινούνταν μαζί με τα ζώα τους σε βοσκοτόπια στον κάμπο της Πρέβεζας τους χειμερινούς μήνες και διέμεναν στα λεγόμενα “χειμαδιά” σε ειδικά διαμορφωμένες καλύβες σύμφωνα και με την παράδοση των Σαρακατσαναίων.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Τηλέφωνο επικοινωνίας:+306934699528 (για ραντεβού και επίσκεψη)

Δωρεάν είσοδος για όλους

Στον χώρο πραγματοποιείται “Αντάμωμα στα Χειμαδιά”. Πρόκειται για διήμερες εκδηλώσεις στο τέλος Αυγούστου

Newsletter
Visit Preveza και στο email σας! Κάντε εγγραφή