Βουχέτιο – Κάστρο Ρωγών

Αξιοθέατα

Το κάστρο των Ρωγών βρίσκεται στο λόφο ανάμεσα στη Νέα Κερασούντα και στην Πέτρα, ενώ στην ίδια θέση κατά την αρχαιότητα βρισκόταν το Βουχέτιο, πόλη που άκμασε τον 4ο αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους.

Πρόκειται για ένα Κάστρο που μαρτυρά τον κομβικά ιστορικό ρόλο της περιοχής στην αρχαία εποχή, την εποχή των δεσποτάτων, την ύστερη βυζαντινή περίοδο, αλλά και την ιστορική περίοδο της καθόδου των Βαλκάνιων Λαών στην Ήπειρο, έως την εποχή της σύγκρουσης Βενετών και Οθωμανών για την κυριαρχία των εμπορικών δρόμων της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο βυζαντινό μνημείο του Ν. Πρέβεζας.

Το Κάστρο των Ρωγών πήρε το όνομά του από τη λέξη “αρωγή”, δηλαδή βοήθεια, επειδή χρησίμευε ως προστατευτικός τόπος των κατοίκων των γύρω περιοχών κατά το Μεσαίωνα από επιδρομές.

Στη νότια πλευρά του Κάστρου ρέει ο ποταμός Λούρος, δημιουργώντας ένα όμορφο φυσικό τοπίο. Φαίνεται πως οι πρώτοι που έφτασαν στην περιοχή τον 8 αιώνα π.χ. ως άποικοι ήταν οι Ηλείοι, για να προωθήσουν μέσω του πλωτού ποταμού Λούρου τα αγροτικά τους προϊόντα και την ξυλεία τους στους πληθυσμούς της περιοχής. Πιθανότατα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Στράβων, πρόκειται για το Βουχέτιον και το Κάστρο των Ρωγών χτίστηκε ως οχύρωση στα ερείπια της αποικίας τους.

Αρχικά οι επιδρομές των Κασσωπαίων Ηπειρωτών στην περιοχή και αργότερα των Ρωμαίων οδήγησαν στην παρακμή του Βουχετίου, ωστόσο οι Βυζαντινοί του Δεσποτάτου της Ηπείρου το επανίδρυσαν, το οχύρωσαν και το ενίσχυσαν μέχρι τα τέλη του 13ου αιώνα, όταν οι Λατίνοι της Κάτω Ιταλίας το κατέλαβαν και το χρησιμοποίησαν.

Η περιοχή αποτέλεσε διοικητικό, οικονομικό και στρατιωτικό κέντρο με μεγάλη ανάπτυξη με σημείο αναφοράς το Κάστρο.

Στα μισά του 14ου αιώνα οι Σέρβοι κυρίευσαν το Κάστρο και το χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο τους. Στα χρόνια της παρακμής του Βυζαντίου Ενετοί και Λατίνοι επανακατέλαβαν αρκετές φορές το Κάστρο των Ρωγών, το οποίο καταστράφηκε κατά τον Ενετο-Τουρκικό πόλεμο του 1684-1699

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

 

Απέχει μόλις 8 χλμ. από την πόλη της Φιλιππιάδας, έδρας του Δήμου Ζηρού

Απέχει 10 χλμ. από τη Λίμνη Ζηρού

Πρόσβαση με Ι.Χ.Ε.

Καταστήματα εστίασης σε απόσταση 1,3 χλμ. στο χωριό Νέα Κερασούντα

Ώρες λειτουργίας

Δεν έχει ωράριο

Εισιτήριο

Δεν έχει εισιτήριο

Πληροφορίες στο τηλ. +30 26820 89 890 και στο e-mail: efapre@culture.gr

Newsletter
Visit Preveza και στο email σας! Κάντε εγγραφή