Ομοίωμα παλαιού Φάρου

Αξιοθέατα

Ο φάρος είναι ομοίωμα του προϋπάρχοντος στο ίδιο σημείο παλαιού φάρου.

Το ομοίωμα του παλαιού Φάρου που βρίσκεται στην παραλία της Πρέβεζας, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με βάση τις υπάρχουσες φωτογραφίες, τα αρχεία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και τα σχέδια του εργοστασίου AGA NAVIGATION της Σουηδίας που κατασκεύαζε τους φάρους αυτούς για λογαριασμό της Ελλάδας μέχρι το 1985.

Σύμφωνα με τα αρχεία της Υπηρεσίας Φάρων, ο παλαιός φάρος τοποθετήθηκε στο λιμάνι της Πρέβεζας και πρωτολειτούργησε το 1929. Αποτελούσε φανό κατεύθυνσης και είχε χαρακτηριστικό 0,3+0,7= 1, δηλαδή φωτοβολία 3 ναυτικά μίλια, φως ερυθρού χρώματος, ήταν ορατός σε τόξο 94° από 254° έως 348° και λειτουργούσε με ενεργειακή πηγή αέριο ασετιλίνης. Ο φάρος ήταν τοποθετημένος σε κοινή μεταλλική υποδοχή, η οποία αποτελούνταν από ένα θυλάκιο στο οποίο ήταν τοποθετημένες οι φιάλες ασετιλίνης, την στήλη και τον εξώστη.

Το 1963 λόγω της ανακατασκευής και επέκτασης του λιμανιού της Πρέβεζας, ο φάρος απομακρύνθηκε και παρά τις έρευνες του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” δεν ανευρέθηκε.

Το 2008 αποφασίστηκε η κατασκευή ομοιώματος και η τοποθέτησή του στο σημείο αυτό. Για την ανεύρεση των σχεδίων του φάρου, ουσιαστική υπήρξε η βοήθεια του Πρεβεζάνου της Στοκχόλμης Μπάμπη Τσόκα και του αρχιτέκτονα Peter Ostlund.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Προσβάσιμος με τα πόδια στην πλακόστρωτη παραλία της πόλης

Share:
Newsletter
Visit Preveza και στο email σας! Κάντε εγγραφή