Κοκκινοπηλός

Αξιοθέατα

Ο Κοκκινοπηλός αποτελεί ένα μοναδικό γεωλογικό, φυσικό και αρχαιολογικό φαινόμενο στη βαλκανική χερσόνησο.

Άργιλος,  φύση και χρόνος φρόντισαν για ένα “μικρό θαύμα” στην “καρδιά” της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα λόφων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ζηρού, που δημιουργεί μία σχεδόν σεληνιακή και απόκοσμη εικόνα σε όποιον έχει την τύχη να πατήσει αυτά τα χώματα και να κάνει πεζοπορία.

Οι ερευνητές θεωρούν πως το φαινόμενο φτάνει μέχρι και την προϊστορική περίοδο. Ο επισκέπτης “χάνεται” ανάμεσα σε λοφίσκους και χαράδρες κόκκινου χρώματος. Μία “κόκκινη γη”, “terra rossa”, όπως την ονόμασαν Ισπανοί περιηγητές. Μία… γη όπου η ρήση του Κάφκα “όποιος διατηρεί την ικανότητα να βλέπει την ομορφιά, δεν γερνάει ποτέ” θα ταίριαζε απόλυτα με το τοπίο.

Σημαντικά ευρήματα της παλαιολιθικής εποχής και της Εποχής του Χαλκού έχουν βρεθεί μέσω της αρχαιολογικής σκαπάνης στη θέση Ασπροχάλικο πλησίον του Κοκκινοπηλού.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Κοκκινοπηλό από δύο σημεία:

Από την πλευρά της Ε.Ο. Πρέβεζας-Ιωαννίνων, όπου παρκάρετε κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος και περπατάτε για περίπου 500 μέτρα μέχρι να φτάσετε.

Από την επαρχιακή οδό Λίμνη Ζηρού – Ριζοβούνι- Στεφάνη, όπου αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο σημείο όπου υπάρχει η σήμανση “προς Κοκκινοπηλό”, κάνετε πεζοπορία στο δάσος για περίπου 1,5 χλμ. και βρίσκεται τους λόφους του Κοκκινοπηλού.

Newsletter
Visit Preveza και στο email σας! Κάντε εγγραφή