Ενετικό Κάστρο Πάργας

Αξιοθέατα

Πρόκειται για ένα οχυρωματικό έργο, το οποίο καταστράφηκε και κατασκευάστηκε πολλές φορές και στέκει στο ακρωτήρι ανάμεσα στην παραλία του Βάλτου και το λιμάνι της Πάργας για να θυμίζει πως η Πάργα εκτός από ένα διάσημο τουριστικό θέρετρο είχε και γεωστρατηγική σημασία ανά τους αιώνες.

Σήμερα σώζεται το Κάστρο που έχτισαν οι Βενετοί τον 16ο αιώνα ως κάτοχοι της Πάργας και τα συμπληρωματικά έργα που έκανε ο Αλή Πασάς.

Οι πρώτοι δημιουργοί της οχύρωσης ήταν οι Νορμανδοί στα τέλη του 14ου αιώνα και στη συνέχεια το Κάστρο ακολουθούσε την μοίρα της Πάργας, που ανάλογα με τις γεωπολιτικές συνθήκες στη Μεσόγειο άνηκε σε Βενετούς, Οθωμανούς, Γάλλους και Άγγλους.

Το Κάστρο της Πάργας πρόσφερε μοναδική προστασία στους Σουλιώτες στον μακροχρόνιο αγώνα τους εναντίον του Αλή Πασά, καθώς εκεί κατέφευγαν για εφοδιασμό. Στο Κάστρο κατέφυγαν και όταν εγκατέλειψαν το Σούλι και το 1819 μαζί με τους άλλους Παργινούς εγκατέλειψαν οριστικά την Ήπειρο, στον περίφημο ξεριζωμό, όταν πουλήθηκε η Πάργα στον Αλή Πασά από τους Άγγλους.

Στο εσωτερικό του Κάστρου πέρα από την πλακόστρωστη είσοδο και μία επιβλητική σιδερένια πύλη, διακρίνει μεταξύ άλλων οικίες και φυλάκια, καθώς και παλαιά κανόνια.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ωράριο λειτουργίας

Ανοιχτό κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦΑ Πρέβεζας

Εισιτήρια: ελεύθερη είσοδος

Πληροφορίες: 26840 41206, 26820 89892

Εντός του Κάστρου υπάρχει καφετέρια και εκθετήριο τέχνης και ιστορίας.

Στην κορυφή του ο επισκέπτης έχει μία μαγευτική θέα της περιοχής.

Η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια, καθώς το Κάστρο είναι στο κέντρο της Πάργας.

Σε λίγα μέτρα απόσταση υπάρχει κάθε διαθέσιμη υπηρεσία τουρισμού και φιλοξενίας.

Newsletter
Visit Preveza και στο email σας! Κάντε εγγραφή