Κάστρο Παντοκράτορα

Αξιοθέατα

Το Κάστρο Παντοκράτορα ή “Ουτς Καλέ” (Εξωτερική Ακρόπολη) αποτελεί ένα σύνθετο μνημείο ιστορικής μνήμης και πολιτισμού, ένα “χωνευτήρι” της ιστορίας της πόλης, αλλά και της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητάς της.

Αποτελεί μέρος των μεγάλων οχυρώσεων της πόλης από τον Αλή Πασά στις αρχές του 19ου αιώνα. Τα σχέδια φέρουν τη “γαλλική φινέτσα” του μηχανικού του Γαλλικού Στρατού και της θολωτής τεχνοτροπίας των Οθωμανών.

Το Κάστρο του Παντοκράτορα χαρακτηρίζεται από υψηλά περιμετρικά τείχη, έχει σχήμα πενταγώνου και έναν επιθαλάσσιο προμαχώνα. Εντυπωσιακή και σήμα κατατεθέν του μνημείου είναι η μεγάλη εσωτερική αυλή που δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση της απομόνωσης και της ιδιωτικότητας.

Η θέα του είναι μαγευτική, ενώ στην κορυφή του Κάστρου υπάρχει χριστιανικός ναός που ανεγέρθη τη δεκαετία του ’40, όταν το Ελληνικό Κράτος ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το χώρο ως φυλακές. Η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί κομμάτι μίας αιματοβαμμένης ιστορικής περιόδου, όπου στις φυλακές του Παντοκράτορα θανατώθηκαν και βασανίστηκαν αγωνιστές για την ελευθερία της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο εσωτερικό των τειχών του Κάστρου υπάρχουν ακόμη μηνύματα φυλακισμένων.

Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε από το Δήμο Πρέβεζας για συναυλίες, φεστιβάλ και θεατρικές παραστάσεις, ενώ πλέον ο εσωτερικός χώρος είναι μη επισκέψιμος για λόγους ασφαλείας.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Είναι κλειστό για λόγους ασφαλείας

Απέχει μόλις 400 μέτρα από την παραλία της Κυανής Ακτής

Προσβάσιμο με τα πόδια, αυτοκίνητο ή ποδήλατο

Κοντά σε καταστήματα εστίασης, bar, coffe shops κ.α

Ιδανικό σημείο για περίπατο, βόλτα με κατοικίδιο ή ποδηλατάδα

Newsletter
Visit Preveza και στο email σας! Κάντε εγγραφή