Κάστρο Αγίου Γεωργίου

Αξιοθέατα

Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου ή Γενή Καλέ ή Χιζίρ Καλεσί, “κρύβει” στα τείχη του ένα “μείγμα” του θρύλου που ακολουθεί τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων και την παντοδυναμία της Γαλλικής Αυτοκρατορίας, που η παρουσία της “σφράγισε” και την Πρέβεζα.

Η οχύρωση στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, που στέκει προστατευτικά στο πλευρό της μαγευτικής Κυανής Ακτής, είναι βασισμένη στα σχέδια Γάλλων αρχιτεκτόνων του μηχανικού, με κύριο υλικό τους μεγάλους λίθους. Η ανέγερση του Κάστρου ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το 1807, εποχή της κυριαρχίας του Αλή Πασά, ο οποίος έδινε στην Πρέβεζα εξέχουσα στρατηγική σημασία. Η περιμετρική προστατευτική τάφρος είναι ενδεικτική της τεχνικής για την προστασία των Κάστρων της εποχής.

Οι Οθωμανοί χρησιμοποιούσαν το Κάστρο ως στρατώνα έως και το 1912, όταν ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε την Πρέβεζα. Από τότε μετατράπηκε σε στρατόπεδο έως και το 2002, όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις έπαψαν να το χρησιμοποιούν. Ανήκει ιδιοκτησιακά στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και ο Δήμος Πρέβεζας αναζητεί τρόπους αξιοποίησης του χώρου και απόδοσής του στην τοπική κοινωνία.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Δίπλα σε ακτή με “Γαλάζια Σημαία”

Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε αυτό. Ορατό μόνο το εξωτερικό τείχος του Κάστρου

Πολύ κοντά σε καταστήματα εστίασης, bar, καφετέριες κ.α.

Ιδανικό σημείο για περίπατο ή ποδηλατάδα

Newsletter
Visit Preveza και στο email σας! Κάντε εγγραφή